« Terug naar overzicht

Hoe worden etherische oliën (veilig) gebruikt?

Het gebruik van etherische oliën is niet nieuw; ze worden al eeuwenlang gebruikt voor hun weldoende werking op lichaam en geest. Ze kunnen rustgevend zijn of juist verkwikkend, fris of zwoel, harmonieus, ontspannend ... 100% natuurlijke oliën werken door inname, inademing of via de huid in op ons lichaam en dragen bij tot de harmonie van lichaam, geest en emoties.

Het gebruik van etherische oliën is afhankelijk van de toepassing en van de aard van de olie. Etherische oliën zijn zeer geconcentreerd: er zijn soms honderden kilo's verse planten nodig om één kilogram olie te produceren. Etherische oliën zijn dus bijzonder krachtige stoffen die altijd met grote omzichtigheid gebruikt moeten worden. Het is dan ook enorm belangrijk dat u altijd de aanbevolen dosis en de specifieke gebruikswijze van elke etherishe olie respecteert.


U kan ehterische oliën op verschillende manier gebruiken:

* Inname
Hoewel het inwendige gebruik van ehterische oliën zeer krachtig kan zijn, raden wij aan hiermee niet zelf te experimenteren. Gebruik etherische oliën slechts inwendig onder toezicht van een deskundige op het gebied. Een gegronde kennis van de verschillende etherische oliën is echt noodzakelijk.

Etherische oliën kan u innemen door ze te druppelen op een neutrale tablet, een suikertje of in een lepel honing. Gebruikt nooit meer dan 6 druppels per dag en maximaal 2 druppels per inname (bv.: 2 druppels, 3 x daags). De olie van de schil van citrusvruchten kan ook in water gebruikt worden (3 à 5 druppels in een liter water).

* Huid
Het gebruik van etherische oliën op de huid is een ware weldaad! Etherische oliën worden zeer snel opgenomen via de huid en gebracht naar de plaats van noodzaak. Met uitzondering van bepaalde gevallen, worden etherische oliën altijd verdund op de huid aangebracht.

Puur: Slechts van enkele etherische oliën kunnen, in specifieke gevallen, enkele druppels onverdund op de huid aangebracht worden: lavendel (bij jeuk, onrust, beten ...), ravintsara (bij blaasjes), tea tree (op de voet), pepermunt. Puur gebruik op de huid moet steeds doordacht gebeuren. Vermijd alle contact met de ogen!

 Verdund: Sommige etherische oliën kunnen op de huid aangebracht worden na verdunning in een basisolie of een neutrale crème.
De hoeveelheid etherische olie in een basisolie of crème is afhankelijk van de aard van de etherische olie, van het beoogde effect en van het lichaamsdeel waarvoor men een massageolie, verzorgingsolie of -crème bereidt. Het percentage varieert van 0.5 tot 10%: 0.5 à 1% is geschikt voor baby's en kleuters en een gezichtsmassage, 1 à 3% is geschikt voor jonge kinderen, 3 à 5% is ideaal voor een lichaamsmassage en 5 à 10% is enkel geschikt voor lokale, beperkte toepassing.

* Bad
Ook in bad of onder de douche kan u heerlijk genieten van etherische oliën. Giet etherische oliën nooit rechtstreeks en overdund in water: meng enkele druppels etherische olie in een plantaardige draagolie, (volle) melk of room en voeg dit aan badwater toe of in een douchegel. 5 à 10 druppels etherische olie per 10 ml basisolie volstaan.
Let op: gebruik geen etherische oliën in het bad van een baby en gebruik nooit pepermuntolie in bad of onder de douche (gevaar voor koudeshock).

* Verspreiding in de lucht
Aangezien etherische oliën aromatische, vluchtige producten zijn, kunnen ze heel goed in de lucht verspreid worden. Kies in functie van de toepassing de methode die u aangenaam vindt.

Druppelmethode: Doe enkele druppels etherische olie op een zakdoek, hoofdkussen, deurmat, stofzuigerfilter, luchtbevochtigingsbakje van verwarming ...

Verdamping: Zodra het water, waarin u enkele druppels etherische olie hebt gebracht, verdampt, wordt de etherische olie in de lucht verspreid. U kan hiervoor een kom heet water of een (elektrisch) verdampingstoestel gebruiken.

Verstuiving: Bij verstuiving worden de etherische oliën niet opgewarmd of in water gebracht maar verneveld. Op die manier worden alle waardevolle eigenschappen van etherische oliën behouden. Verstuiving is dan ook de meest efficiënte manier om ehterische oliën in de lucht te verspreiden en gebeurt met behulp van een speciaal ontworpen (elektrische) verstuiver.

Om veilig te genieten van etherische oliën en hun weldoende effect, moet u rekening houden met onderstaande richtlijnen:

 • Hou etherische oliën buiten het bereik van kinderen.
 • Sluit etherische oliën goed af en bewaar ze op een koele, donkere en veilige plaats. Ze zijn immers brandbaar.
 • Vermijd contact met ogen en slijmvliezen.
 • Respecteer steeds de aangegeven dosis en gebruiksmethode.
 • Verdun etherische oliën steeds in een basisolie of neutraal product vooraleer u ze op de huid of in bad gebruikt.
 • Let op bij een gevoelige, allergische huid: verdun een druppel olie in een beetje basisolie en breng het mengsel aan op de binnenzijde van de elleboogplooi. Als u na 24 uur geen roodheid, irritatie of jeuk opmerkt, kan u de olie op de huid gebruiken.
 • Vermijd gedurende ten minste 24 uur blootstelling aan zonlicht of zonnebank na het gebruik van citrusoliën in bad, een massage ...
 • Wees extra voorzichtig bij epilepsie, astma, allergieën, zwangere vrouwen en kinderen jonger dan 6 jaar.
 • Gebruik etherische oliën nooit puur op de huid zonder deskundig advies.
 • Vermijd het gebruik bij baby's.

Bijkomende voorzorgsmaatregelen bij inwendig gebruik:

 • Gebruik etherische oliën nooit inwendig zonder deskundig advies.
 • Het inwendige gebruik door kinderen (-12 jaar), zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven is sterk af te raden.
 • Telefoonnummer antigifcentrum (België): 070 245 245
 • Een voedingssupplement mag niet als vervanging van een gevarieerde en evenwichtige voeding en van een gezonde levensstijl worden gebruikt.
 • De aanbevolen dagdosis niet overschrijden.
 • Buiten het bereik van kinderen houden.