« Terug naar overzicht

Mogen de etherische oliën en badoliën gebruikt worden in de sauna, in bubbelbaden en in stoomcabines?

  • U kan de etherische oliën van Biover zeker gebruiken om te verdampen in de sauna. Voor alle etherische oliën geldt echter dat u nooit een te grote dosis mag gebruiken want ze zijn 100% puur en dus zeer geconcentreerd. Etherische oliën moeten steeds verdund worden in water, u mag ze in geen geval rechtstreeks op het vuur gieten. U kan een 10-tal druppels etherische olie gebruiken per emmer water.
  • Over het algemeen wordt het gebruik van sterk olieachtige producten (zoals badoliën) in bubbelbaden afgeraden. Resten kunnen zich immers vastzetten in het buizensysteem en op termijn problemen veroorzaken. Indien u sporadisch toch zulke producten gebruikt, moet daarna een speciaal reinigingsprogramma worden doorlopen. Contacteer hiervoor de fabrikant van uw toestel. Ook in een bubbelbad mogen etherische oliën nooit onverdund gebruikt worden. Verdun ze altijd in een basisolie of een badschuim.
  • In stoomcabines moet u, afhankelijk van het type cabine, de etherische olie in het daartoe bestemde reservoir of op de uitsparing voorzien aan de stoomkop doen. Enkele druppels volstaan! Bij stoomcabines die geen speciale voorzieningen hebben voor het gebruik van etherische oliën, kunt u de olie druppelen op een natuurspons die u ergens in de stoomcabine legt. De spons zal ook vochtig worden door de warme stoom en de olie zal zo verdampen.

Niet elke soort olie is uiteraard geschikt voor gebruik in een sauna, bubbelbad of stoomcabine. Sommige oliën zijn bijvoorbeeld te irriterend. Het gebruik van de verschillende etherische oliën kunt u raadplegen onder de rubriek 'producten'. De etherische olie van eucalyptus leent zich bijvoorbeeld uitstekend voor verdamping in de sauna.

Aangezien etherische oliën bijzonder brandbaar zijn, raden we u aan om uw oliën veilig en op een koele, donkere plaats te bewaren. Laat het flesje dus niet in de sauna of de stoomcabine staan.

Sauna's, bubbelbaden en stoomcabines vragen sowieso een speciaal onderhoud. Er worden dan ook vaak specifieke reinigingsprogramma's voorgeschreven. Volg steeds de richtlijnen van de fabrikant. Het gebruik van additieven in dergelijke toestellen is op eigen risico.