« Terug naar overzicht

Waarvoor staan al die vreemde stoffen in de ingrediëntenlijst van de Biover producten?

De ingrediëntenlijst op de verpakking van voedingssupplementen moet voldoen aan de Europese en Belgische wetgeving. Alle gebruikte ingrediënten moeten in de ingrediëntenlijst worden vermeld. U kan er dus op vertrouwen dat het product in kwestie geen andere 'verborgen, onnatuurlijke toevoegingen' bevat die niet in de lijst zijn opgenomen. De ingrediëntenlijst geeft u trouwens niet alleen een opsomming van alle ingrediënten; de bestanddelen zijn ook gerangschikt in dalende volgorde van gewicht waarin zij in het product worden gebruikt. Als u de ingrediëntenlijst op de producten van Biover nauwkeurig bestudeert, zou u de indruk kunnen krijgen dat de producten minder 'natuurlijk en plantaardig' zijn als we beweren. We streven ernaar om steeds zo natuurlijk mogelijk te produceren.


Bij de productie van een capsule, een tablet … zijn er altijd extra stoffen, de zogenoemde hulpstoffen noodzakelijk. Biover gebruikt zo veel mogelijk natuurlijke, plantaardige hulpstoffen. Om een capsule te kunnen vullen of een tablet samen te houden, moeten de extracten gemengd worden met een vulstof, bijvoorbeeld cellulose, ethylcellulose, maltodextrine, zetmeel of dextrose. Om het poedermengsel de juiste korrelstructuur te geven, worden er bindmiddelen zoals hydroxypropylcellulose gebruikt. Een glansmiddel, bijvoorbeeld magnesiumstearaat, zorgt ervoor dat het poedermengsel vlot in de afvulmachine glijdt en dat de buitenzijde van de tablet mooi glad is. Omdat plantenpoeders en -extracten snel vocht opnemen van de lucht en de omgeving, wordt een antiklontermiddel (bijv. siliciumdioxide) toegevoegd. Die stof verhindert dat de poeders en extracten kleverig worden en aan elkaar klonteren zodat ze goed verwerkbaar blijven. Ook al klinken namen zoals titaandioxide of koperchlorofylline misschien erg chemisch, toch zijn het volledig natuurlijke kleurstoffen die de capsule of de tablet de typische groene of witte kleur meegeven.

De ingrediëntenlijst van de producten van het gamma aromatherapie ziet er enigszins anders uit. Die producten vallen namelijk onder de cosmeticawetgeving.* In de Europese Unie krijgen alle gebruikte ingrediënten in cosmetica een INCI-naam. INCI is de afkorting van International Nomenclature of Cosmetic Ingredients. INCI-namen zijn internationaal gestandaardiseerde namen voor stoffen die in cosmetica worden verwerkt. Voor planten, bloemen, vruchten en bestanddelen of extracten hiervan wordt de wetenschappelijke Latijnse naam gebruikt. De chemische namen voor de ingrediënten worden in het Engels vermeld. Aangezien bijna alle ingrediënten van onze producten van natuurlijke, plantaardige oorsprong zijn, zal u vaststellen dat de ingrediëntenlijsten vooral Latijnse namen bevatten.

Een voorbeeld van een Latijnse benaming op onze verpakking is: ROSMARINUS OFFICINALIS EXTRACT (= extract van rozemarijn).

* behalve de essentiële oliën