« Terug naar overzicht

Wat zijn 100% natuurlijke etherische oliën?

100% natuurlijke etherische oliën zijn:
* niet scheikundig behandeld

* niet verdund

* niet versneden (niet vermengd met andere etherische oliën)

* niet gerectificeerd (niet aangepast aan een standaardsamenstelling d.m.v. scheikundige producten of door herdistillatie van de etherische olie om bepaalde componenten te concentreren)

* niet gederterpeneerd (niet ontdaan van bepaalde inhoudsstoffen)


In tegenstelling tot synthetische of nagemaakte oliën blijven de heilzame eigenschappen van 100% natuurlijke oliën bewaard.

De etherische oliën van Biover worden geproduceerd volgens de traditionele methodes met planten die, indien mogelijk, afkomstig zijn van gecontroleerde biologische teelt of wildpluk.

Afhankelijk van de plant wordt er gebruikgemaakt van twee productiemethodes:

  • stoomdistillatie: de stoom wordt langzaam en bij lage druk door de planten in het distillatievat geleid. De stoom neemt de vluchtige bestanddelen van de plant mee. Na afkoeling worden de etherische olie en het hydrolaat opgevangen en gescheiden door het verschil in dichtheid. De etherische olie is namelijk niet wateroplosbaar en meestal lichter dan water. Het hydrolaat, ook aromatisch water genoemd, bevat de wateroplosbare componenten van de plant.
  • persing: de schil van citrusvruchten, die zeer rijk is aan etherische oliën, wordt geperst. Na persing wordt de olie gefilterd.

Na de productie worden de etherische oliën van Biover fysisch (uitzicht), organoleptisch (geur en smaak) en gaschromatografisch (samenstelling) gecontroleerd. Die controle biedt een extra kwaliteitswaarborg.

De eigenschappen, geur, kleur en smaak van een etherische olie worden bepaald door:

  • de botanische variëteit: om een plant heel nauwkeurig te definiëren is de volledige Latijnse naam uiterst belangrijk.
  • het plantendeel: de vluchtige bestanddelen van de plant bevinden zich in het blad, de bloem, de wortel, het zaad, de schil, de vrucht ... De etherische olie van het blad van een plant (bijv. kaneel) kan totaal verschillen van de etherische olie van de schors.
  • de groeiplaats: het klimaat, de bodemsoort, de hoogte ... bepalen de specifieke samenstelling van een olie. Zo kan de olie van planten van dezelfde botanische variëteit en een verschillende groeiplaats een totaal verschillende samenstelling hebben. Dat wordt aangeduid met het chemotype of ct. (bijv. Thymus vulgaris ct. thymol (rode tijm)).