« Terug naar overzicht

Wat zijn tincturen?

Tincturen zijn geconcentreerde hydroalcoholische plantenextracten die een zeer hoog gehalte aan actieve bestanddelen bevatten.

 Hoe worden tincturen geproduceerd?

De Biover tincturen worden hoofdzakelijk (>70%) geproduceerd van verse planten, indien mogelijk van gecontroleerde biologische teelt. Afhankelijk van het vochtgehalte en van het soort plant wordt er tot 750 g verse plant per liter tinctuur gebruikt.
 


Hoewel een verse plant haar belangrijkste inhoudsstoffen het best kan vrijgeven aan de oplossing, is het gebruik van verse planten niet altijd mogelijk of wenselijk. De tinctuur van vuilboom wordt bijvoorbeeld gemaakt van een 2 jaar oude gedroogde plant.

Na de oogst worden de planten fijngehakt en gedurende ten minste drie weken in alcohol gemacereerd (geweekt). Alcohol is niet alleen een ideaal oplosmiddel voor de extractie van de actieve bestanddelen, het is eveneens een zuiver product en een uitstekend bewaarmiddel. Door dagelijks omroeren, wordt het oplossen van de actieve bestanddelen bevorderd.

Het maceraat wordt na die periode gedecanteerd en de resterende plantenkoek wordt uitgeperst zodat er alleen nog een compacte massa van hoofdzakelijke cellulose overblijft. Na filtratie van het vloeibare deel bekomt men een heldere oplossing met minimaal 45° alcohol. De tinctuur wordt ten slotte geanalyseerd om na te gaan of ze conform de standaard is.

De Biover tincturen worden bereid volgens de voorschriften van een bepaald farmacopee die onder andere het gebruikte plantendeel (zaad, blad, bloem, ...) en het alcoholpercentage aangeven zodat de verwerkingswijze steeds uniform is. Afhankelijk van die voorschriften (en de farmacopee die als leidraad wordt gebruikt) kan de bereidingswijze van een tinctuur die wordt aangeboden als voedingssupplement lichtjes verschillen van een homeopathische moedertinctuur. In de homeopathie vertrekt men van een moedertinctuur om dan verdere verdunningsreeksen te maken. De tincturen van Biover behouden na de bereiding hun oorspronkelijke concentratie en worden niet verder verdund.