Info en tips over Multivitamines

Er zijn heel wat vitamines die je kan kopen: vitamine D, vitamine B12, vitamine A, multivitamines. Elk van die vitamines heeft zijn eigen rol. Maar hoe kan je nu weten welke vitamines je nodig hebt en welke je dus dient te kopen?


Welke vitamines hebben we nodig?

Mineralen en de meeste vitamines worden niet door ons lichaam aangemaakt. Daarom is het noodzakelijk dat we voldoende vitamines via ons voedsel opnemen. Dat kan door gezond en gevarieerd te eten, maar om gezond te blijven, een goede weerstand te behouden en geen vitaminegebrek te hebben, is het in bepaalde omstandigheden aan te raden om een voedingssupplement in te nemen als aanvulling op de dagelijkse voeding. Een multivitamine is hiervoor uiterst geschikt. Dit is een combinatie van de meeste essentiƫle vitamines en mineralen die ons lichaam nodig heeft.


Vooral zwangere vrouwen, oudere mensen, veganisten en kinderen behoren tot groepen die extra vitamines en mineralen nodig hebben en waarvoor een multivitamine nuttig kan zijn. Zij lopen sneller het risico op een vitaminetekort. Een tekort aan vitamines en mineralen kan leiden tot futloosheid, vermoeidheid en concentratieproblemen.


Een multivitamine neem je het best in tijdens de maaltijd en dit ook gedurende het hele jaar door om de hoeveelheid vitamines op peil te houden.


Welke vitamines en mineralen zijn opgenomen in multivitamines en waarvoor dienen ze?

Multivitamines bevatten dus niet enkel een breed aanbod aan vitamines maar ook mineralen. Op die manier kan je de hoeveelheid vitamines en mineralen die je opneemt uit voeding aanvullen met vitamines en mineralen uit de multivitamine.


Vitamines:

 • Vitamine A: voor een gezonde huid, goede werking van de ogen en onze weerstand.
 • Vitamine B1: voor een goede werking van het zenuwstelsel en het hart. Speelt een grote rol bij het vrijmaken van energie uit koolhydraten.
 • Vitamine B2: voor de energievoorziening van het lichaam.
 • Vitamine B3: voor de energievoorziening.
 • Vitamine B5: voor de energievoorziening.
 • Vitamine B6:, vorming van rode bloedcellen, het immuunsysteem en het zenuwstelsel. Speelt een rol bij de eiwitstofwisseling en de afbraak en opbouw van eiwitten en koolhydraten.
 • Vitamine B8 (of Biotine/Vitamine H): helpt om energie uit voeding vrij te maken.. Biotine draagt ook bij aan het behoud van een normale huid en normaal haar en een normale werking van het zenuwstelsel.
 • Vitamine B11: vooral bekend als foliumzuur, belangrijk voor de vroege ontwikkeling van het ongeboren kind.
 • Vitamine B12: voor de goede werking van het zenuwstelsel en de aanmaak van rode bloedcellen.
 • Vitamine C: anti-oxidant in het lichaam en de bevordert de opname van ijzer. Houdt ook de weerstand in stand.
 • Vitamine D: draagt bij tot opname van calcium uit de voeding en helpt de groei en het behoud van stevige botten en tanden.
 • Vitamine E: anti-oxidant en beschermt de gezonde cellen

Mineralen:

 • Magnesium: mineraal dat bijdraagt tot normale werking van spieren en tot behoud van normale botten
 • IJzer: is een belangrijk bestanddeel van hemoglobine, een onderdeel van de rode bloedcellen. Rode bloedcellen vervoeren zuurstof van de longen naar de weefsels. Zuurstof is nodig voor de verbranding van voedingsstoffen in de weefsels. Hierbij komt energie vrij. Daarnaast ondersteunt ijzer het immuunsysteem en draagt het bij aan onze energievoorziening.
 • Zink: is een spoorelement dat onderdeel is van een groot aantal enzymen in het lichaam die betrokken zijn bij de stofwisseling. Zink is nodig bij de opbouw van eiwitten, en een goede werking van het afweer-/immuunsysteem.
 • Koper: draagt bij tot normaal transport van ijzer in het lichaam. Ook is koper betrokken bij de pigmentatie van huid en haar en bij bindweefselvorming. Koper is ook van belang voor een goede weerstand en draagt bij aan de energievoorziening van ons lichaam.
 • Molybdeen: een spoorelement dat goed is voor de zwavelaminozuurstofwisseling. Molybdeen komt voor in volkoren brood en volkoren graanproducten, peulvruchten en noten.
 • Selenium: een spoorelement waarvan we maar heel weinig nodig hebben (daarom wordt het ook een spoorelement genoemd). Selenium beschermt de rode bloedlichamen en cellen tegen vrije radicalen. Ook voor de schildklier is selenium van belangrijk.
 • Jodium: dit mineraal is nodig voor de vorming van schildklierhormonen die belangrijk zijn voor de groei en de stofwisseling. Jodium is eveneens van belang voor het goed functioneren van het zenuwstelsel en ondersteunt de energievoorziening.
 • Chroom: helpt het bloedsuikergehalte normaal te houden. Ook is chroom belangrijk voor de energiestofwisseling en de opbouw en afbraak van koolhydraten, eiwitten en vetten.
 • Mangaan: dit is een spoorelement dat goed is voor de botaanmaak. Het ondersteunt bovendien het energieniveau en beschermt lichaamscellen tegen invloeden van buitenaf, zoals luchtvervuiling, uv-straling en vrije radicalen.

Biover biedt multivitaminesupplementen in 2 vormen en 1 supplement voor kinderen.

Biover beschikt over een breed aanbod van multivitamines. Deze bestaan zowel in tabletten als in bruistabletten. Bovendien is er een multivitamine op maat van kinderen en eentje op maat van kinderen.

Biover Multivitamine - 45 tabletten
Deze multivitamine van Biover voorziet het lichaam van een verantwoorde aanvulling van 12 vitamines en 9 mineralen.

Geschikt voor volwassenen en kinderen vanaf 6 jaar. Het volstaat om 1 tablet per dag in te nemen met wat water of vruchtensap.
Biover Multivitamine + - 20 bruistabletten
Biover beschikt over een multivitaminesupplement in de vorm van bruistabletten met granaatappelextract.

De bruistabletten bevatten 10 vitamines en anti-oxidanten. Neem 1 tablet per dag opgelost in een groot glas water.
Biover Junior Multivitamines - 120 tabletten
De Junior Multivitamines van Biover dragen met hun 11 vitamines en honing bij tot de normale groei en ontwikkeling van kinderen. De zuigtabletten hebben een lekkere sinaasappelsmaak en kunnen gebruikt worden door kinderen vanaf 3 jaar met een maximum van 4 zuigtabletten per dag. Met Biover Junior Multivitamines voelt uw kind zich een echte superheld(in).

Koop nu: