www.biover.be

Last van herfstblues?

We hebben afscheid genomen van de warme zonnestralen, het aangename terrasjesweer en het barbecue-seizoen. De zomer werd ingeruild voor de herfst en het is dus niet abnormaal wanneer je na een zomer vol zon het gevoel hebt in een dipje te zijn beland, nu het weer meer regent en de blaadjes van de bomen beginnen te vallen.


Veel mensen ervaren dus na de zomer een dip. Dit wordt ook de herfstblues genoemd.


Wat zijn de herfstblues?

De herfstblues uiten zich vaak in somberheid, uitgeput en prikkelbaar zijn, een grotere behoefte hebben aan slaap of een gebrek aan energie hebben. De koudere temperaturen, kortere dagen en neerslag zijn factoren die deels de oorzaak zijn van een herfstdip. Ook de klok wordt tijdens de maand oktober verzet en dat zorgt er soms voor dat mensen moeite hebben om in het normale ritme te blijven. Maar het is voornamelijk het gebrek aan licht dat de oorzaak is van de herfstblues.


De hoeveelheid zonlicht regelt namelijk onze biologische klok. In september worden de dagen korter en donkerder, ook wordt daglicht minder intens. Door die veranderingen gebeurt er een ontregeling van onze biologische klok die op zonlicht wacht om geactiveerd te worden. Zo kan ons lichaam niet meer normaal functioneren.


Het gevolg: een aantal biologische processen in ons lichaam kunnen niet meer doorgaan.


Dit betekent dat daglicht onze slaapcyclus beïnvloedt via de hormoonproductie. Tijdens de dag stimuleert het licht de productie van “serotonine” het zogenaamde gelukshormoon. Deze stof is een neurotransmitter en regelt voornamelijk onze stemming, onze slaap en ons hongergevoel. De productie van serotonine is het tegenovergestelde van melatonine, het slaaphormoon.


In de herfst is er veel minder daglicht, krijgen we minder vitamine D binnen en wordt de hoeveelheid serotonine in ons lichaam overdag laag in tegenstelling tot de concentratie van melatonine die heel hoog zit. Door het tekort aan licht wordt de aanmaak van melatonine ‘s ochtends niet zoals normaal gestopt en voel je je vaker moe of down.


Wat kan je doen tegen de herfstblues. Wij geven je hieronder enkele tips.


Tip 1: Trek je schoenen aan en ga naar buiten:

Het is een feit dat de herfstdagen donkerder en natter zijn dan de zomerdagen. Maar het is belangrijk om ook in de herfst naar buiten te gaan om natuurlijk daglicht en frisse lucht op te zoeken. Maak een leuke boswandeling door de blaadjes en geniet van de prachtige warme kleuren die het herfstlandschap je biedt. Wanneer er niet te veel wind is kan je ook gaan lopen of fietsen. Frisse lucht en vitamine D hebben een positieve rol voor ons lichaam en welzijn.


Tip 2: Eet gezond en verander je dieet:

De zomerse salades en BBQ gerechten zal je nu moeten verwisselen met lekkere herfstgerechten zoals stoofschotels en pompoensoep. Eet dagelijks een stuk fruit (appel, banaan, pruimen,...) en groenten (kool, wortelen, prei,...) om voldoende vitamines binnen te krijgen. Het leuke aan ieder seizoen is dat je telkens met seizoensgebonden producten kan werken om variatie in je eetpatroon te brengen. Er is online veel inspiratie te vinden voor een paar leuke herfstrecepten.


Tip 3: Zorg voor een vast slaapritme:

Wanneer het slechter weer wordt, is het vaak verleidelijk om vroeger te gaan slapen en 's morgens langer te blijven liggen in bed. Toch is het belangrijk dat je je slaapritme aanhoudt. Zo heb je genoeg energie om helemaal opgeladen wakker te worden.


Tip 4: Maak het thuis gezellig:

De herfst kan best gezellig zijn ondanks de donkere dagen en het regenweer. Maak het thuis gezellig met lekker ruikende kaarsen en kleurrijke bloemen. Een mooie en warme gebreide plaid zorgt niet alleen voor een leuke toevoeging voor je interieur, maar zorgt er ook voor dat je lekker knus onder een dekentje kan zitten voor de TV met een goede film en kop thee.


Tip 5: Hou contact met je vrienden:

Wanneer het mogelijk is, spreek met je vriend(in) af om naar de bioscoop te gaan of om samen een leuke wandeling te maken of te gaan lopen. Op regelmatige basis iets doen met je vriend(en) zal je opkrikken.


Tip 6: Neem extra vitamines in:

Tijdens de herfstperiode en ter voorbereiding op de winterperiode is het geen slecht idee om je lichaam alvast te voorzien van een extra dosis vitamines. Neem bijvoorbeeld vitamine D in of een voedingssupplement dat, dankzij de aanwezigheid van bv vitamine B, je meer energie zal geven waardoor je de herfstblues gemakkelijker tegen gaat.


Biover vitamine D3

Vitamine D draaft bij tot een normale werking van het immuunsysteem.



Koop nu:

Biover Triple Energy

De Triple Energy 3 lagentabletten geven je energie voor de hele dag!


Door de zorgvuldig geselecteerde mix van actieve ingrediënten, in combinatie met de unieke productietechnologie, geeft deze 3 lagentablet met constante vrijgave energie voor de hele dag. Hierdoor ben je de hele dag op je best, vanaf het moment dat je opstaat tot aan het einde van de dag.

1stelaag: Snelle vrijgave van natuurlijke *Guarana helpt om je energieker te voelen en 's ochtends je dag een kickstart te geven.
2de laag: Constante vrijgave van B-vitamines, ginseng en ijzer. *Vitamine B draagt bij tot een normaal energiemetabolisme ter ondersteuning van het mentale en fysieke energieniveau.
3de laag: Langzame afgifte van magnesium om de vermoeidheid op het einde van de dag tegen te gaan.


Volwassenen kunnen 1 tablet 's morgens innemen met wat water of vruchtensap.


Raadpleeg uw arts of apotheker bij gelijktijdig gebruik van antidiabetische behandeling. Bevat cafeïne (15 mg/tablet).


Niet aanbevolen voor kinderen en zwangere vrouwen.


Koop nu:




*Magnesium draagt bij tot de vermindering van vermoeidheid.