www.biover.be
« Terug naar overzicht

Wat is de optimale inname van vitamine A tijdens de zwangerschap?

Tijdens de zwangerschap is er een verhoogde behoefte aan vitaminen en mineralen. Aangezien vitamine A een essentiële rol speelt bij de groei en de ontwikkeling van het embryo, is het belangrijk dat zwangere vrouwen de juiste dosis innemen.


Zowel een te hoge als een te lage inname van vitamine A kunnen schadelijk zijn voor de vrucht. Om een te hoge inname te vermijden, wordt aangeraden geen lever en leverproducten (levertraan!) te consumeren tijdens de volledige zwangerschap. Om de dagelijkse behoefte van 800 µg/dag te bereiken, is het belangrijk dat zwangere vrouwen veel groenten zoals rode paprika, wortelen, spinazie en bonen eten. Die groenten zijn vooral rijk aan bètacaroteen, de voorloper van vitamine A. Bètacaroteen wordt in het lichaam omgezet in vitamine A. Als er in het lichaam al voldoende vitamine A aanwezig is, wordt bètacaroteen niet verder omgezet.

In voedingssupplementen is 1,2 mg of 1200 µg vitamine A per dag een veilige dosis. Die dagdosis mag niet overschreden worden. Als u verschillende supplementen combineert of veel voedsel inneemt dat rijk is aan vitamine A (zoals leverproducten), moet u op het totale vitamine A-gehalte letten. De combinatie met voedsel dat rijk is aan bètacaroteen vormt geen probleem.