www.biover.be

Wat zijn essentiële vetzuren?

Vetzuren zijn de bouwstenen van vetten, samen met glycerol. Vet wordt gevormd door de verbinding van glycerol met drie vetzuren. Vetten zijn een belangrijk onderdeel van onze voeding. Vetzuren zijn noodzakelijk voor een normaal functioneren van ons lichaam. Vetzuren vervullen een belangrijke functie als energiebron (brandstof), als onderdeel van een celmembraan en als voorloper van heel wat stoffen die instaan voor het goed functioneren van cellen en weefsels.


Vetzuren die het menselijk lichaam niet zelf kan aanmaken worden essentiële vetzuren genoemd.

Die vetzuren moeten dus via de voeding worden ingenomen. Er zijn twee soorten essentiële vetzuren: alfolinoleenzuur (omega 3) en linoleenzuur (omega 6). Dat zijn stamvetzuren waaruit ons lichaam functionele vetzuren zoals arachidonzuur, eicosapentaeenzuur (EPA) of docosahexaeenzuur (of DHA) kan aanmaken. Een goede verhouding omega 3-vetzuren en omega 6-vetzuren is enorm belangrijk. Onze westerse voeding, die bijzonder rijk is aan plantaardige oliën en dierlijke vetten, levert te veel omega 6- en te weinig omega 3-vetzuren. Daarom is de extra inname van omega 3-vetzuren in veel gevallen aangewezen.