Blog Glucosamine

Glucosamine is voor veel mensen een relatief onbekende bouwsteen van ons lichaam. Bij mensen die last hebben van reuma of artrose zal het echter ongetwijfeld een belletje doen rinkelen. Glucosamine is een voedingssupplement dat een belangrijke bouwstof vormt voor kraakbeen en zo een rol kan spelen voor mensen die last hebben van reuma of artrose.

 

Wat is glucosamine en hoe helpt het tegen pijnlijke gewrichten?

Ken je dat gevoel? Wakker worden en alles lijkt vast te zitten? Pijn bij het bewegen, stramme spieren en pijnlijke of krakende gewrichten?

Veel mensen hebben hier dagelijks last van. Voornamelijk oudere personen, sporters en mensen die een fysiek zware arbeid verrichten zullen zich herkennen in deze symptomen. Vaak worden hierbij de termen reuma en artrose in 1 adem genoemd.

We leggen je hieronder uit wat glucosamine is en welk nut deze stof heeft voor ons lichaam.

 

Gluco … wat?

Glucosamine is een eiwit en bouwstof voor het kraakbeen, dat in ons lichaam wordt aangemaakt. Kraakbeen is het zachte weefsel dat tussen de gewrichten zit, waardoor de botten soepel kunnen bewegen. Een gewricht bestaat uit minimaal twee botten die met elkaar bewegen. Op de plaats waar 2 botten samenkomen en zo een gewricht vormen, vind je kraakbeen. Een beschadiging van het kraakbeen kan pijnlijke gewrichten veroorzaken.

Glucosamine draagt bij aan gezonde gewrichten doordat het aangetaste kraakbeen zal herstellen en nieuw kraakbeen kan opbouwen. Het zorgt dus voor de stevigheid en elasticiteit van het kraakbeen. Het komt bijna in alle weefsels in je lichaam voor en is een stof die je lichaam zelf aanmaakt uit glucose en aminozuren.

Naast glucosamine heeft chondroïtinesulfaat ook een positieve invloed op de gewrichten. Chondroïtinesulfaat komt voor in weefsels die rijk zijn aan collageen zoals bijvoorbeeld kraakbeen, botten, pezen en het bindweefsel. Het beschermt het kraakbeen tegen afbraak en zorgt voor de smering van de gewrichten.

Deze twee stoffen gecombineerd in een voedingssupplement hebben een ontstekingsremmende werking en verminderen de pijn bij gewrichtsklachten.

 

Waarom heb je glucosamine nodig?

Bij een verminderde hoeveelheid glucosamine vermindert de hoeveelheid kraakbeen in de gewrichten. Naarmate je ouder wordt, vermindert ook de aanmaak van glucosamine in het lichaam en neemt bovendien de kwaliteit van het kraakbeen af. Wanneer er te weinig glucosamine wordt aangemaakt, zal ook de stevigheid en veerkracht in het kraakbeen verminderen en verdwijnen. Hierdoor kan je stijfheid en pijn in de gewrichten ervaren. Vanaf een bepaalde leeftijd is het dan ook goed om glucosamine ter aanvulling te nemen. De dagelijks aanbevolen hoeveelheid bedraagt 1 500 mg, voor een gunstige invloed op de gewrichten en om het proces van afbraak te vertragen.

Soms kunnen gewrichtsklachten ook erfelijk zijn en kan er op termijn artrose ontstaan, het extra innemen van glucosamine helpt dit proces te vertragen of zelfs te herstellen. Meer en meer patiënten met artrose wordt aangeraden om glucosamine te nemen. Ook voor sporters kan het nuttig zijn om glucosamine als voedingssupplement in te nemen.

 

Tips bij gewrichtsklachten:

  • Let op je lichaamshouding: een goede lichaamshouding is essentieel zodat spieren en gewrichten soepel van elkaar kunnen blijven bewegen
  • Blijf voldoende in beweging: door het pijnlijke gewricht te bewegen, versterk je de spieren eromheen en sterke spieren zorgen voor aanvullende steun
  • Warmte wordt als aangenaam en prettig ervaren bij pijn in de gewrichten
  • Vermijd vochtige en koude ruimtes
  • Zorg voor voldoende (nacht)rust
  • Zorg voor voldoende vitamine D, vitamine C en omega 3

 

Glucosamine Xtra van Biover bevat essentiële bouwstoffen voor het onderhouden van de goede conditie van skelet, spieren en gewrichten. Vitamine C draagt bij tot de normale collageenvorming voor een goede werking van de botten en het kraakbeen. De dagdosering bevat 1 500 mg glucosamine en 1 200 mg chondroïtine.

Neem 2 maal per dag 2 tabletten bij de maaltijd met wat water of vruchtensap.

 

Koop nu:

Meer weten over samenstelling?
Bekijk de productpagina