Slapen... informatie en weetjes!

Een goede slaap is zeer belangrijk voor onze gezondheid. Het is eigenlijk zo dat een goede nachtrust minstens zo belangrijk is als gezonde voeding en bewegen. Helaas heeft ons drukke leven vaak een negatieve invloed op onze slaap en zijn er mensen met slaapproblemen. Hieronder leggen we je uit waarom een goede nachtrust belangrijk is en hoe we je hierbij kunnen helpen.


Waarom is slaap belangrijk?

Er zijn verschillende redenen waarom slaap belangrijk is:

  1. Slecht slapen of een slaaptekort kan leiden tot gewichtstoename doordat een slaapgebrek zorgt voor meer aanmaak van het honger-stimulerende hormoon 'Ghreline'. Hierdoor krijgen we overdag meer zin in eten.
  2. Een slaaptekort verhoogt het risico op hart- en vaatziekten.
  3. Een slaaptekort heeft ook een effect op bloedsuiker waardoor er een risico gevormd kan worden op diabetes type 2.
  4. Slecht slapen hangt vaak samen met depressies en heeft invloed op onze emoties. Dat uit zich dan bijvoorbeeld in prikkelbaarheid gedurende de dag of somberheid en weinig fut om iets te ondernemen.
  5. Te weinig slaap kan je immuunsysteem verzwakken waardoor je kwetsbaarder wordt voor virussen en bacteriën en je dus sneller ziek kan worden.

Een goede nachtrust bevordert je immuunsysteem, je sportprestaties, concentratie en productiviteit. Je zal je beter in je vel voelen en een beter humeur hebben wanneer je goed uitgerust bent.


Hoeveel uur slaap hebben we nodig?

Per nacht hebben de meeste mensen ongeveer 7 tot 9 uur slaap nodig. De duur van slaap die nodig is, wordt bepaald door je genetische aanleg en externe factoren zoals je geslacht, leeftijd, en activiteiten (fysiek en mentaal) die je doet per dag.


Iemand die gedurende de dag zowel lichamelijk als geestelijk druk in de weer is, heeft over het algemeen iets meer slaap nodig.


Je luistert best naar je eigen lichaam. Wanneer je overdag voelt dat je vermoeid bent en vroeg in de avond merkt dat je lichaam behoefte heeft aan nachtrust, dan heb je wellicht wat slaap te weinig. Het komt er op neer om te gaan slapen wanneer je moe bent en op te staan van zodra je wakker wordt.


Verschillende slaapfases...

Alle informatie die je overdag krijgt zal 's nachts verwerkt worden tijdens je slaap.

Tijdens de slaap doorloop je meerdere malen een slaapcyclus die bestaat uit verschillende slaapfases.


Fase 1: sluimerfase

In deze fase word je slaperig en zal je indommelen. De oogbewegingen nemen af en de hersenactiviteit zal lager worden.


Fase 2: lichte slaap

Tijdens deze fase slaap je en ben je in een lichte slaap. Je wordt je steeds minder bewust van de omgeving maar kan wel nog gemakkelijk wakker worden.


Fase 3: diepe slaap

De lichte slaap wordt opgevolgd door die van de diepe slaap. Hier zijn er nauwelijks nog oogbewegingen en de spieren zijn zwaar en slap.


Fase 4: REM-slaap

Tijdens deze fase zijn de hersenen opnieuw heel actief en zal je dromen. Je bent je niet bewust van je omgeving maar je ogen bewegen snel tijdens deze fase met 'rapid eye movements' (REM).


Na de REM-slaap kan je even (onbewust) wakker gaan worden, waarna je opnieuw naar de tweede fase van lichte slaap gaat. De eerste vier tot vijf uur doorloop je ongeveer drie keer een slaapcyclus.


Beter slapen... hoe?

Je hebt het wel al ondervonden, wanneer het te warm is op je slaapkamer slaap je wellicht minder goed.


Het is belangrijk om de slaapkamer goed te ventileren en tijdens warmere periodes de kamer koel te proberen houden. Je eet ook best geen suikers voordat je gaat slapen, want suikers zorgen voor pieken in je bloedsuikerspiegel waardoor je lichaam nog niet aan slapen zal denken.


Ook ritme is belangrijk. Probeer elke dag op een vast tijdstip naar bed te gaan. Veel mensen gaan op het moment dat ze naar bed willen gaan, hun dag of to do lijsten nog even overlopen waardoor men soms gaat piekeren en dat bemoeilijkt het rustig in slaap kunnen vallen.


Biover heeft in haar gamma twee voedingssupplementen die kunnen helpen bij het rustig inslapen en het behouden van een goede nachtrust.


Biover Calm & Sleep

Calm & Sleep is een natuurlijke formule die u helpt om u volledig te ontspannen en het inslapen bevordert.


Het product bestaat uit 2 dragees:

  1. De Calm dragee (lichtblauw) bevat een extract van citroenmelisse voor een optimale relaxatie na een drukke dag.
  2. De Sleep dragee (donkerblauw) bevat melatonine en een geconcentreerd (8-10:1) valeriaanextract. Valeriaan helpt het inslapen en het doorslapen te bevorderen.

Te gebruiken door volwassenen met een dosis van één Calm dragee met water, 3 tot 4 uur voor het slapengaan bij voorkeur tijdens het avondmaal. Neem een halfuur voor het slapengaan één Sleep dragee met water.


Koop nu:


Biover Valeriana Forte

Biover Valeriana Forte is een natuurlijk rustgevend middel dankzij de aanwezigheid van valeriaan dat een rustgevend effect heeft. Valeriana forte is bijzonder geschikt in geval van tijdelijke stress, zowel thuis, op het werk, als op school (examenperiodes). Gunstige invloed op het coördinatievermogen, geestelijk evenwicht en op de nachtrust, vooral bij nerveuze en intellectuele spanningen. Het helpt bij het inslapen en helpt ook het doorslapen te bevorderen.


Volwassenen kunnen 3 x 1 capsule per dag gebruiken of 3 capsules voor het slapengaan. Kinderen vanaf 12 jaar kunnen 1 capsule per dag innemen.


Neem deze capsules in met wat water of vruchtensap en gebruik ze niet tijdens de zwangerschap of borstvoedingsperiode.Koop nu: